Na osmoj "Večeri klapske pisme Benkovac 2014.", zemunička ženska klapa Kandelora, zadarska klapa Kaleta i ostalih osam klapa sudionica najprije su probudile, a onda na noge digle i raspjevale ovaj grad na vratima Ravnih kotara i Bukovice.

Bio je to jedinstveni zaključak zaljubljenika u dalmatinsku "rič i pismu" pod krošnjom stoljetnog kostela, u starohrvatskoj utvrdi Kaštel Benković osvijetljenoj bakljama.

U sklopu sveobuhvatnog obilježavanja Dana grada i izuzetno bogatog Benkovačkog kulturnog ljeta nastupilo je ukupno 10 klapa, tri ženske klape: Kandelora iz Zemunika, Luna iz Kožina i Libar iz Privlake, pet muških klapa: Zvono iz Kistanja, Koporan iz Poličnika, Drniš iz Drniša, Kaleta iz Zadra i domaćini Asseria iz Benkovca, te dvije mješovite klape: Kolajna i Arsenal, obje iz Zadra. Opravdala se jedanaesta klapa, ženska klapa Zikva s otoka Pašmana.

Pod pokroviteljstvom Grada Benkovca i Zadarske županije, organizator je bila klapa Asseria, suorganizatori Turistička zajednica Grada Benkovca i ŠRD Sipa, a medijski pokrovitelj Radio Benkovac. Voditelj je bio radijski novinar Mihovil Mijo Brkić.