Toplinska izolacija zgrade obuhvaća izolacijske ploče stiropora, vanjsku PVC stolariju s griljama i izolaciju krovišta s unutarnje strane. Fond će sufinancirati projekt s 80 posto, a preostalih 20 posto osigurava Općina, kazao je načelnik Šarić

Započeli su radovi na energetskoj obnovi poslovno- upravne zgrade u centru Zemunika Donjeg, zgradi u kojoj su smješteni uredi Općine Zemunik, Dječji vrtić Zvjezdice s jaslicama i poslovni prostori.


Općina reagirala u zavidnom roku


- Vrijednost radova iznosi 650.000 kuna bez PDV-a. Radove izvode Inero d.o.o. Split i Color Mix Zemunik vlasnika Ivice Dragaša, kazao je načelnik Ivica Šarić.

Kada je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisao javni natječaj za sufinanciranje energetske obnove nestambenih zgrada Općina je u zavidnom roku i na vrijeme pripremila svu potrebnu dokumentaciju.

- Izrađen je certifikat za energetski pregled, te projekt energetske obnove poslovno-upravne zgrade, toplinska izolacija zgrade koja obuhvaća izolacijske ploče stiropora debljine 10 centimetara, vanjsku PVC stolariju s griljama i izolaciju krovišta s unutarnje strane, ističe Šarić.

Za provedbu programa zadužena je Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama dok je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao sredstva za financiranje i sufinanciranje provedbe programa.

- Kako smo uspješno odabrani Fond će sufinancirati realizaciju projekta s 80 posto, preostalih 20 posto osigurava Općina, kazao je načelnik Šarić doddajući kako energetska obnova predstavlja najveći potencijal za energetske uštede, a istovremeno je iskorištena prigoda za osuvremenjivanje poslovno-upravne zgrade.


Ušteda energije


- Projekt energetske obnove poslovno-upravne zgrade vraća uloženo kroz uštede, s dodatnom prednošću povećanja radne učinkovitosti, kvalitete i udobnosti boravka u zgradi kao i sigurnosti, te pouzdanosti energetskih sustava, istaknuo je Šarić dodajući kako je ključan uvjet da se provedbom projekta osigura ušteda energije za grijanje prostora od minimalno 30 posto.

Inače, u sklopu programa energetske obnove obiteljskih kuća koji uključuje projekte poticanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u kućanstvima u Zadarskoj županiji je odobreno sufinanciranje energetske obnove 120 kuća. Njih 77 se nalazi na području od posebne državne skrbi ili na prvoj skupini otoka te im se sufinancira 80 posto ukupne investicije.

- Ishodili smo dokumentaciju za prijavu projekta obnove javne rasvjete na području Općine. Izrađen je energetski pregled javne rasvjete, te projekt rekonstrukcije javne rasvjete, naglasio je Šarić dodajući kako je procijenjena vrijednost 1,2 milijuna kuna.

- Očekujemo sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša u iznosu od 80 posto ukupne investicije, istaknuo je Šarić.